21st century skills en AYAM kindertraining


21st century skills en AYAM kindertraining

Mei 2018 start de AYAM [I-AM] kindertraining die begeleid wordt door Sandra Bolte van Tzolkind en Laura Reichgelt van Way4you. In een reeks van blogs voor ouders, leerkrachten basisschool,  docenten voortgezet onderwijs en doorverwijzers in het kader van PGB en WMO, vertellen we wat deze unieke training voor kinderen vanaf 11 -14 jaar inhoudt. Het doel van deze training is om kinderen goed voor te bereiden op de transitie van basisschool naar middelbare school:  zelfverzekerd naar (of in) de brugklas.

Wie ben jij? In de AYAM training staat de vraag centraal ‘Wie ben jij?’. In de huidige overgangstijd is dit een wezenlijke vraag. Lange tijd dachten we alles vanuit ratio te kunnen verklaren. In de jaren 80 kwam het belang van de emotionele intelligentie erbij. Nu weten we dat de Spirituele Intelligentie leidend is in ons leven. Zingevingsvragen als: Wie ben ik, Waarom ben ik hier, Waarom ben ik geboren? Wat is de betekenis van mijn leven? Waarom moet ik doorgaan terwijl ik moe ben? Wat is dit allemaal waard? Waar doe ik dit voor?, horen bij ons. In de kern zijn we allemaal spirituele wezens. Daarom start onze training vanuit deze spirituele intelligentie.

Tzolkin In de AYAM training werken we vanuit het IK-KOMPAS, gebaseerd op de Maya-kalender. Vanuit je geboortedatum geeft het IK-KOMPAS het kind informatie over het plan van zijn ziel. Hiermee krijgt hij inzicht over de scheppingsenergie, kernkwaliteit, levensthema, hulpbronnen en bedoeling. Dat is de basis, daarnaast vormen de methode de assen van verandering, paardencoaching en spelelementen een verrassende mix die de fysieke, emotionele én spirituele ontwikkeling van het kind steunt.

21st century skills De AYAM training sluit mooi aan bij de 21st century skills. (zie beeld) Twee van de elf vaardigheden die hierin staan zijn sociale en culturele vaardigheden en zelfregulering. De vraag die hieronder ligt is: Wie ben ik en wie is de ander? Deze vragen beantwoorden we samen met de kinderen in onze training.

 

Het model voor 21e eeuwse vaardigheden zoals het is ontwikkeld door SLO en Kennisnet © SLO/KENNISNET

In het onderwijs komt steeds meer het besef dat het van belang is om mee te groeien met onze kinderen. De kinderen van deze tijd zijn anders en worden ook wel Nieuwetijdskinderen genoemd. Ze zijn sensitiever en gevoeliger dan de kinderen van de vorige generatie. En ze hebben een wens: dat ook wij, volwassenen, weer in verbinding met onze gevoeligheid en ons hart komen. De kinderen van nu staan dichter bij de Bron en leven vanuit eenheid. Jouw pijn is hun pijn. Hierin hebben ze het nodig om begrepen te worden. En te mogen zijn wie ze zijn. Echt zijn. Herken je dit? Kinderen van nu

  • zijn meer heldervoelend, empathisch en telepathisch. Ze pakken gemakkelijk gevoelens van anderen op. Intuïtief weten ze wat waar is.
  • gaan voor vrede. Ze handelen vanuit de behoefte om ruzies bij te leggen en harmonie en eenheid te creëren.
  • zijn idealistisch. Ze gaan voor gelijkheid, verbondenheid en respect voor de natuur in hun leven.
  • leven meer vanuit hun gevoel dan vanuit de ratio. Ze hebben moeite met pasklare systemen en structuren waarin geen ruimte is voor hun creativiteit en individualiteit. Het lukt hen niet meer om zich aan te passen aan een omgeving waarin denken en analyseren de boventoon voert.
  • willen gewoon zichzelf zijn!

Het lijkt dat kinderen van nu vaker rebels, druk, eigenwijs of opstandig zijn. Niets is minder waar. Ze hebben volwassenen nodig die daar doorheen kunnen kijken. Die zien dat dit niet hun intentie is en ze ondersteunen in het worden van zichzelf. Ze hebben het nodig om gezien en gehoord te worden in hun goede bedoelingen. Dat ze gewaardeerd worden om hun ‘anders zijn’. Hoe je dat doet? Dat leer je in deze training.

Informatieavond In mei 2018 start de training //www.tzolkind.nl/trainingen/ayam-kindertraining/

De informatieavond wordt in februari/maart gepland. Aanmelden voor de informatieavond kan nu al via info@ayam.nl [of info@way4you.nl/info@tzolkind.nl).

Geplaatst in Geen categorie en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *