Nieuw begin

Ouderhulp

Ben je op zoek naar hulp in de opvoeding? Wil je graag dat je kind weerbaarheid ontwikkelt? Overweeg je een sociale vaardigheidstraining, zodat hij beter op z’n plek komt binnen het Voortgezet Onderwijs? Zoek dan niet verder en geef je op voor een training voor Hartgedragen Ouderschap. Kinderen zijn namelijk niet gebaat bij het aanleren van trucjes. Kinderen willen naar de kern want zij zijn van nature verbonden met de bron van waaruit alles ontstaat. Zij weten als geen ander dat bij elk afscheid, een nieuw begin hoort. En ze willen niets liever dan dat jij daar ook weer in gaat geloven. Wanneer je kind zichzelf goed kent en begrijpt, kan hij de oplossingen uit zijn binnenwereld halen. En daarvoor heeft hij JOU nodig!

Eenheid

Jij en je kind leven in eenheid. Je kind ziet jouw blinde vlek en onbewuste delen. Hij spiegelt de overtuigingen die hierbij horen. En laat je ook je mooie kanten zien. Allemaal bedoeld om jou bewust te maken van het enorme potentieel dat jij ter beschikking hebt. Dat wat je mooi vindt aan je kind mag je in jezelf integreren. Dat wat je lastig vindt aan je kind mag je in jezelf transformeren.
Lastige kinderen bestaan niet. Kinderen kunnen wel lastig gedrag laten zien, maar zijn daarmee nog geen lastig (of nog erger: een probleem)kind. Een kind is altijd in het hier en nu. De meeste ouders kijken echter niet op deze manier naar hun kind. Ze kijken vanuit hun rol als ouder. En bij die rol hoort de ‘ouderbril’, met de normen en waarden van waaruit jij reageert: ‘Je moet om 19 uur naar bed, je hoort je hele bord leeg te eten of je moet rustig doen’. Zo aan het einde van 2017 is het een mooi moment om te reflecteren op je ‘ouderbril’. Wat mag je loslaten? Welk nieuw begin gun je je kind en jezelf?

Gevoelens uiten

Onlangs was I. bij mij in de praktijk van Puur Therapie en Coaching, waarin ik sinds 2013 samen met mijn man werk. I. is een meisje van 12 jaar met een laag zelfbeeld. Op de basisschool is ze vanaf groep 1 gepest. Tot ze in groep 6 op een andere basisschool startte. Daar kreeg ze een fijne tijd. Wat blijkt nu? I. wordt in de brugklas opnieuw gepest. Huilend kwam ze in de eerste week thuis. Alles lijkt weer opnieuw te beginnen. Radeloos belde haar moeder me op. We zijn begonnen met het IK-KOMPAS. Hieruit bleek dat I. ontzettend gevoelig, muzikaal en creatief is. We gingen aan de slag met
het maken van een tekening over vroeger en nu. Tijdens het tekenen kregen de gevoelens die ze lange tijd verdrongen heeft een plekje. Door haar IK-KOMPAS kreeg ze meer bewustzijn over haar kwaliteiten en mogelijkheden. Ze ontdekte hoe ze andere keuzes kon maken en meer vanuit kracht kon reageren op de situaties die ze moeilijk vond. De inzichten uit het kompas maakten dat ze zich gehoord en gezien voelde in haar moeilijkheden, en lieten haar zien hoe ze met behulp van de hulpbronnen vanuit haar kernkwaliteit kon leven.
Ondertussen stimuleerden haar ouders haar thuis om haar gevoelens te delen. Uit haar kompas bleek immers dat dit haar valkuil was.

Positief rolmodel

Kinderen kijken van hun ouders de kunst af. Ze leren van jouw voorbeeld en hoe je zelf bent. Hoe ga jij met je emoties om? Hoe ben jij jezelf? Leef jij als volledig mens? Wanneer jij jezelf toestaat om je verdriet te laten zien, leert je kind van je dat hij zijn tranen mag laten stromen. Wanneer jij van jezelf af en toe boos mag zijn, laat je je kind zien dat boosheid erbij hoort en dat dat niet stom of ongepast is. Wanneer jij jezelf als waardevol persoon ziet en je verlangens koestert, leer je je kind dat je goed voor jezelf mag zorgen, dat je dat waard bent. Wanneer jij je verbindt met je inspiratie en je creativiteit, ziet je kind dat er meer is dan wat hij op school leert en dat leven vanuit verbinding met die bron veel rust en blijdschap geeft.
Uit macht of machteloosheid naar kracht Ook jij bent bedoeld om zelf de touwtjes van je leven in handen te nemen. Om in het hier en nu te zijn en vandaaruit krachtig als mens te leven. Ook jij bent verbonden met een enorme creatiekracht. Het leven ondersteunt je hierin dagelijks om dat te mogen ontdekken. De Tzolkin is de kalender van de Maya’s. Dit gedachtegoed bevat veel wijsheid en laat je zien wat je potentieel is. Vanuit verbinding met het grotere geheel ontstaat bewustzijn in je dagelijks leven. Elke dag opnieuw krijg je weer nieuwe speelkansen om te kiezen voor een leven vanuit de schaduw- of zonnekant. Een leven vanuit zwakte of kracht. Jouw zielskracht en potentieel dat je vanuit je geboortedatum hebt meegekregen, staat beschreven in je IK-KOMPAS.

Hartgedragen Ouderschap

Een leven vanuit je hart is een leven dat in onze maatschappij nog onvoldoende waardering krijgt. Wij moeten presteren en denken door hard werken een fijn leven te kunnen krijgen.  Juìst wanneer je voldoende rust in je leven neemt, ontstaat een goed gevoel. Stilte en ontspanning dragen bij aan inspiratie en verbinding waarbij je de ander hoort en ziet zoals hij is. Ook kinderen hebben tijd nodig om alle prikkels die ze opgedaan hebben te kunnen ontladen. Ze hebben tijd nodig om alle invloeden te kunnen laten zinken. Het belangrijkste is een thuis waarin die ruimte gegeven wordt. Met een vader en/of moeder die hen daarin voorleeft. Daarom richten ik me in de workshops, trainingen en opleiding op de ouders en professionals. Als Hoofd, hart, lichaam èn ziel in het gezin samenkomen, ontstaat rust, vrijheid en geluk. Vanuit Tzolkind is Hartgedragen Ouderschap uniek!

Goed voornemen voor 2018

Het is nooit te laat om opnieuw te beginnen. Investeer in jezelf en mail voor informatie en/of opgave naar info@tzolkind.nl. Kijk in de agenda voor de eerstvolgende bijeenkomsten.

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.