Weerbaarbaarheid van binnenuit

Je kind maakt binnenkort de overstap naar de brugklas? Je kind staat voor een grote verandering en je vraagt je af of hij het aankan? De meeste ouders geven hun kind dan op voor een training waarin ze allerlei trucjes en kunstjes leren met betrekking tot sociale vaardigheden of weerbaarheid. Mijn inziens kan dit tijdelijk helpen maar raakt het niet de kern. Je kunt je kind namelijk veel beter helpen door hem te verbinden met zichzelf, zijn ware natuur! Vanuit verbinding met die kern zal hij elke verandering aankunnen en fluitend doorlopen. Weerbaarheid van binnenuit noem ik dat. Hoe je daar als ouder je steentje in kunt bijdragen, lees je in dit artikel.

Wat is weerbaar zijn?

Wanneer je wilt dat je kind weerbaarheid ontwikkelt, kun je twee dingen doen. Je zoekt daarbij hulp buiten jezelf of je zoekt het in jezelf en onderzoekt kritisch hoe jij omgaat met nieuwe situaties. Hoe flexibel ben jij dan? Hoe makkelijk laat jij los en ga je om met veranderingen? Kinderen zijn gebaat bij ouders die in hun eigen binnenwereld op onderzoek uitgaan. Die hun eigen angsten en onzekerheden onder ogen durven komen en daar stappen in zetten. Dit brengt niet alleen meer zelfvertrouwen en weerbaarheid bij jou als ouder. Nee, je kind pakt deze verandering op en zal erin meegaan!

Je kind is weerbaar wanneer het zijn eigen stem laat horen. Hij komt dan voor zichzelf op en durft met anderen van mening te verschillen. Dit hoort bij zijn ontwikkeling om te leren. Hij heeft recht op zijn eigen ruzies en meningsverschillen. Wanneer je hem hierin laat ‘oefenen’ op veilig terrein, thuis, zal hij later beter zijn mannetje in de buitenwereld staan. ‘Er zelf uitkomen’ en ‘eigen oplossingen bedenken’ die vanuit zijn eigen wijsheid en ideeën komen, vergroot het zelfvertrouwen van je kind.

Hoe leer je je kind flexibel met veranderingen om te gaan?

Als ouder ben je belangrijk voorbeeld voor je kind: hoe maak je zelf ruzie en hoe ga je om met meningsverschillen? In hoeverre laat jij je eigen stem horen in je relatie? Hoe veerkrachtig ga jij om met andere ideeën? Blijf je bij jezelf of word je snel twijfelachtig en geef je van daaruit toe aan de ander?

Jouw kind vraagt van je hulp en begeleiding om zichzelf te worden. Opvoeden vanuit een open mind biedt je kind flexibiliteit en veerkracht. Vanuit deze kwaliteiten zal hij makkelijker met veranderingen om kunnen gaan. Je kind heeft het nodig  vanuit verbinding met zijn eigen wijsheid en spirit in het leven te staan. Deze 3 tips helpen hem om dat te bereiken:

  1. Toon betrokkenheid. Erken zijn gevoelens. Laat ze er zijn. Wees betrokken bij zijn wel en wee, behoeften, ideeën en verlangens. Zie hierin zijn eigen wijsheid en stimuleer en bekrachtig hem daarin.
  2. Leer hem eigen keuzes maken. Stel je kind open vragen: ‘Wat wil jij? Hoe zou je dat oplossen? Wanneer zou jij dat graag willen? Wie kan je daarbij helpen? Wat heb je nodig? Pas op met het aandragen van oplossingen. Zo help je hem besluitvaardigheid te ontwikkelen.
  3. Oefen met het geven en nemen van verantwoordelijkheid. Hoe klein je kind ook nog is, geef hem verantwoordelijkheid die passend is bij zijn leeftijd. Laat hem zijn eigen weg gaan. Zie hem als gelijkwaardig aan jezelf. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen gedachten, gevoelens en verwachtingen. Ze kunnen wel eens heel erg verschillen van die van je kind.

Je hoeft het niet alleen te doen

Elke ochtend bij het opstaan, zoek ik eerst contact met mijn ‘onzichtbare vrienden’. Ik vraag hen of ze me die dag willen leiden, dat ik de rust mag hebben om hun tekens en signalen op te vangen en dat ik vanuit het vertrouwen, dat zij weten wat ik nodig heb, op weg ga. Ik gebruik hierbij de dagenergie van de Tzolkin en verbind me met een positieve intentie met de mogelijkheden die daarbij horen. Dit brengt mij rust en ontspanning en helpt me vanuit een gevoel van vrede om te gaan met de tegenslagen in mijn leven. Er is immers een groter plan, die ik vanuit mijn beperkte visie, niet kan overzien, maar die het beste met mij voorheeft.

Een aantal jaar geleden gingen we met ons gezin op de bonnefooi naar Thailand. Toen we een excursie in de jungle wilden maken, boekten we een gids die ons meenam en de mooiste plekjes liet zien. We overnachten in eenvoudige hutjes zonder stromend water of elektriciteit en hoorden de roep van de jungledieren. Geen moment heb ik me onveilig gevoeld. Ik kon namelijk vertrouwen op Jayjay, onze gids, die wist wat het beste voor ons was. Zo zie ik het ook met mijn onzichtbare vrienden (of God, Jezus, de Bron of hoe je het ook maar noemen wilt). Ook hen kun je vertrouwen, ook zij leiden je op je levensweg. Wat je hierbij alleen niet moet vergeten, is je op hen afstemmen. Vraag hun hulp en creëer rust en ruimte in jezelf zodat je kunt ontvangen wat ze bieden. Vanuit afstemming met het grote geheel kun je vanuit vrede, vertrouwen en liefde reageren op de gebeurtenissen die je meemaakt in je leven.

Goed nieuws

Het leven biedt je elke dag opnieuw situaties die je helpen vanuit verbinding met jezelf te reageren. Hierbij is het niet alleen je eigen waarheid die geldt. Elk mens heeft vanuit zijn eigen wereldbeeld zijn eigen waarheid! Wanneer je merkt dat je over een ander oordeelt, is het wijs dit in jezelf te onderzoeken. Elk oordeel over een ander zegt namelijk iets over jezelf waarvan je je nog niet bewust bent. Hoe meer oordeelloosheid, veerkracht en vertrouwen jij ontwikkeld, hoe meer je kind zichzelf kan blijven en vanuit contact met zijn innerlijke stem reageert op de uitdagende situaties die het leven hem biedt.

Niet morgen maar NU

In mijn praktijk komen veel ouders die willen dat hun kind beter leert kiezen. Zo ook J. van 10 jaar. Zij wil het graag goed doen voor haar ouders. Ze ziet hun drukke agenda’s en heeft please-gedrag ontwikkeld. Onbewust doet ze nu al jaren wat haar ouders van haar verwachten. Hierdoor krijgt ze goedkeuring en complimenten. Voor deze aandacht doet ze het. Wanneer haar nu echter wordt gevraagd welke kleren ze aan wil naar school, kan ze niet zelf kiezen. Ze twijfelt over alles. Kan dat shirt met die felle kleuren nog wel? Hoe zullen de andere kinderen over de combinatie met die broek denken? Is het toch niet beter dat ze een jurk aandoet? Stimuleer je kind daarom al van jongs af aan in het maken van eigen keuzes. Laat je verwachtingen over hoe hij eruit moet zien los. Laat je verwachtingen met betrekking tot vriendjes en vriendinnetjes los. Waar heeft je kind behoefte aan? Welk verlangen wil hij volgen? Hoeveel verantwoordelijkheid en vrijheid geef je hem zodat hij zijn eigen fouten kan maken en hiervan mag leren? In hoeverre kun jij die gids voor hem zijn, die hem weer opvangt wanneer hij pijn heeft geleden? Die weet dat verdriet, angst en onzekerheid bij het leven horen. Dat het zelfs nodig is om dit te ervaren zodat je kunt ontdekken wat blijdschap, vertrouwen en liefde is. Hoeveel vertrouwen heb jij in het leven? Hoeveel vertrouwen heb jij in jezelf? Hoe eerder je begint met het geven van ruimte en vertrouwen aan je kind, hoe makkelijker hij in zijn leven met veranderingen omgaat.

Eigen wijs-heid

Elk kind heeft een eigen wijsheid. Elk kind heeft zijn persoonlijke levensagenda. Met hoogtepunten en dieptepunten. Hierbij heeft hij het nodig om zijn eigen stem te laten horen, om zijn eigen waarheid te spreken. Hij is goed zoals hij is. Soms lijken ze wispelturig of eigenwijs. Soms zijn ze opstandig of grensoverschrijdend. Dan is dit gedrag lastig. Je kind is niet een lastig kind. Blijf betrokken bij je kind. Blijf zijn gevoelens benoemen en erkennen. Zoek naar de boodschap achter het gedrag. Kinderen zijn nog te jong om de juiste woorden voor hun binnenwereld te vinden. Geef ze de aandacht en ruimte die ze nodig hebben. Geef ze mogelijkheden, via spel of een tekening, om uiting aan hun eigen wijsheid te geven. Wanneer ze daarmee in verbinding blijven, kunnen ze de veranderingen in hun leven aan!

Mocht je kind voor een grote verandering staan en kan hij daarbij een extra steuntje in de rug gebruiken? Kijk op de website van Tzolkind naar de mogelijkheden van workshops en trainingen waarbij jij handvatten ontvangt in hoe je hem hierin kunt ondersteunen https://www.tzolkind.nl/

Heeft je kind zelf even ondersteuning nodig? Kijk op de website van https://www.puurtherapie.nl/ voor de mogelijkheden met een indicatie vanuit de Gemeente voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.

In Lak’ech,

Sandra Bolte

Kinder-en Jeugdtherapeut, Coach Hartgedragen Ouderschap, ontwikkelaar Tzolkind

Geplaatst in Geen categorie en getagd met , , , , .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.