Wat jouw emoties je willen vertellen

Of je nu vader of moeder bent of niet. Ook jij hebt een innerlijk kind in je die door middel van de emoties die je ervaart tot je spreekt. Dit is het deel in jezelf dat reageert op de triggers in je buitenwereld. Deze emoties hebben een boodschap vanuit je ziel. In dit artikel vertel ik over mijn eigen weg die ik hierin gegaan ben.

Wat jouw emoties je willen vertellen

De norm in onze familie was ‘hard werken en doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Over gevoelens werd niet gesproken en naar een dominee of manager werd met ontzag gekeken. Zo ben ik in het leven gestapt en heb ik jaren hard gewerkt en mijn gevoelens en emoties weggedrukt. Ik had geleerd om me op anderen te richten. Zo kreeg ik erkenning. Zo mocht ik er zijn. Ook maakte ik mezelf kleiner dan ik was. Dat ik vet over mijn eigen grenzen ging, heb ik lang niet door gehad. Tot augustus 2012. Ik heb vakantie en ben op een camping in Italië. Wanneer ik naar het toilet wil, merk ik dat mijn knie moeizaam buigt. Er zit vocht in en dit blijkt het begin te zijn van een vorm van reuma. De reumatoloog schrijft me prednison voor maar ik besluit het eerst een half jaar op mijn eigen manier te willen onderzoeken en helen. Dit is het begin van een reis van ruim een jaar. Een reis in mijn binnenste waarbij ik in contact kom met-het-kind-in-mijzelf.

Je innerlijk kind

We hebben allemaal, of je nu vader of moeder bent of niet, een innerlijk kind in ons. Dit is het deel in onszelf dat reageert op een trigger vanuit de buitenwereld. Wanneer het een positieve trigger is, reageert het spontane, speelse en vrije kind in jezelf, bijvoorbeeld door blij te zijn, een grap te maken of nieuwsgierig op onderzoek te gaan. Wanneer het een negatieve trigger is, reageert het gekwetste kind in jezelf, bijvoorbeeld door boosheid, zich terug te trekken of twijfelachtig gedrag.

Voordat ik last van mijn knie kreeg, had ik net een nieuwe baan als ambulant begeleider en was ik mijn eigen praktijk PUUR therapie & coaching begonnen. In die tijd voelde ik veel angst en onzekerheid. Ik vond het allemaal erg spannend en twijfelde regelmatig aan mezelf of ik dit wel kon en of ik wel goed genoeg was. Ik wou het perfect doen. Ik deelde mijn onzekerheid niet of nauwelijks. Ik moest door van mezelf.

Toen ik last van mijn knie kreeg, wist ik instinctief dat mijn geest en ziel een boodschap voor me hadden. Binnen mijn praktijk werk ik holistisch en klanten begeleid ik vanuit de zienswijze dat lichaam en geest één zijn. Dit zien bij je klanten betekent echter nog niet dat je het bij jezelf ook makkelijk kunt zien. Voor jezelf heb je immers een blinde vlek. Ik ging de uitdaging aan en de oefeningen van Inner Child die ik in de opleiding had geoefend voor in de praktijk, paste ik nu op mezelf toe.

De boodschap van je emoties

Wanneer je je niet fijn voelt, zit daar een boodschap van je ziel onder. Jouw ziel weet dat je bedoelt bent om heel en puur te zijn. Om jouw licht te laten stralen en jezelf te laten zien. Dat ik me onzeker en angstig voelde, was een teken van mijn ziel die me vertelde: ‘Stop, richt je naar binnen. Aanvaard deze gevoelens, onderzoek ze. Ze horen bij het gekwetste-kind-in-jezelf en vragen om heling. Laat je er niet langer door leiden. Geef ze liefde en erkenning. Geef ze ruimte en zo zullen ze uiteindelijk kleiner worden en kom jij meer in je kracht. Jij bent bedoeld om vrij, puur en energiek te leven!’

Je kunt je emoties zien als alarmbelletje van je ziel. Ik ben in contact gegaan met de angst, onzekerheid, boosheid, eenzaamheid en andere nare gevoelens die ik in mezelf al lange tijd wegdrukte. Er kwam veel boven maar ik wist dat het oké was. Doordat mijn lichaam door de reuma trager werkte en ik gedwongen werd om veel te zitten en te liggen, kon ik ook niet anders. Ik had rust nodig en in de rust ontdekte ik hoeveel ik altijd van mezelf moest. Hoe streng ik was en hoe ik mezelf daarmee te kort deed. Mijn ziel wist dat ik milder voor mezelf mocht zijn. Dat ik vergat hoe mooi en schitterend ik was en dat ik al precies goed was zoals ik was.

Heling

Met een half jaar kwam ik weer in het ziekenhuis. Mijn bloedwaarden waren beter en het was een raadsel voor de arts hoe dit kon. Nog een half jaar later wandelde en fietste ik weer als een kievit. En nog een half jaar later, voelde ik een energie en vitaliteit door me heen stromen zoals ik nog niet eerder in mijn leven ervaren had. Door de rust die ik had genomen, ontdekte ik mijn passie. Ik ben veel gaan handwerken en haken. De Maya-kalender kwam op mijn pad en liet mijn bloed sneller stromen. Toen ik op een avond in stilte aan het haken was, kwam er plots heel sterk een gedachte in me op die zei: ‘Pas het eenheidsbewustzijn van de Maya’s naar kinderen aan. Dit is er nog niet voor hen en zij hebben het hard nodig.’ Ik kreeg het er warm van en wist dat mijn missie geboren was. Met veel enthousiasme heb ik mijn haakwerk aan de kant gelegd en ben ik aan het schrijven gegaan. Het Maya-bewustzijn is nu, 4 jaar later, niet meer weg te denken uit mijn leven. Binnen de praktijk heeft het tot een unieke manier van coaching en therapie geleid.

Moeder en kind

Vorige week was er een moeder van een zoontje van 8 die ik twee keer individueel had gezien. Haar zoon heet T. en was aangemeld omdat hij moeite met kiezen had. Hij twijfelde wanneer hij iets op zijn boterham moest doen en speelde minder met vriendjes van school. Vanuit de Maya astrologie heb ik een ik-kompas voor hem gemaakt. Hij is geboren als ‘Blauwe Aap’ dat betekent dat hij hier op aarde is om speels en onbevangen te leven. Wat bleek toen ik de moeder individueel sprak? Zij twijfelde aan haarzelf. Haar schoonfamilie liet haar denken dat ze hun kinderen te vrij opvoedden. Dat ze te speels en makkelijk waren. Deze moeder stelde hoge eisen aan haarzelf en ontdekte de angst die hieronder zat. Ook was ze bang dat haar zoon te vaak en duidelijk nee zei wanneer hij door vriendjes gevraagd werd om te spelen. T. heeft één hele goede vriend met wie hij het liefst elke dag afspreekt. Wat bleek? T. volgt juist heel goed zijn eigen instinct en is duidelijk met wie hij wil spelen en niet. Moeder vindt dit moeilijk omdat ze bang is dat één vriendje niet genoeg is voor hem. Samen ontrafelen we de angst en komen we tot de conclusie dat T. ruimte en vertrouwen nodig heeft om zijn eigen keuzes te kunnen maken. Dit lukt wanneer moeder meer vertrouwen en ruimte in haarzelf vindt. Hoe mooi dat ze in de eenheid met haar zoon haar eigen stukken (het gekwetste kind in haarzelf) kan zien en helen.

Transformatie

Sinds een aantal maanden zit ik weer in een transformatietijd. Elk jaar is er vanuit de datum van je verjaardag een energie actief met een te leren les en bedoeling. De Maya-kalender vertelde me 14 oktober 2017 (mijn verjaardag) dat het tijd voor een nieuw begin was. Die dag was de energie van Gele Zaad toon 1 actief. De ’1’ staat voor een nieuw begin. Het is voor mij dit levensjaar de bedoeling om vanuit de intentie van groei, zorgen voor voldoende ruimte en een vruchtbare bodem, onbevreesd op pad te gaan. In november voelde ik heel duidelijk dat ik weg moest van de school waar ik 5 jaar werkte. Ik had meer behoefte aan verbinding en een combi met mijn coach-kwaliteiten. Een baan bij de Rebound kwam voorbij en die greep ik met beide handen aan. Vrij snel ontdekte ik dat deze doelgroep niet bij mij paste. Ik voelde me regelmatig onzeker en kon onvoldoende mezelf zijn. Dit keer wist ik, in tegenstelling tot 7 jaar geleden, dat het belangrijk was om over deze gevoelens te praten. Er eerlijk over te zijn naar mijn duopartner, collega’s en directrice. Kwetsbaar en open heb ik dit gedaan en ik ben een tijdje zoekende geweest in wat ik nodig had. Binnen mijn praktijk werk ik vanuit mijn passie en dat is heerlijk. Ik weet van mezelf dat ik mijn passie kan voeden met het maken van nieuwe producten en dergelijke doordat ik geen financiële druk voel. Die zou er wel kunnen komen wanneer ik ontslag zou nemen en helemaal voor mijn praktijk zou gaan. Ik voelde een grote verantwoordelijkheid voor onze kinderen. Gaandeweg werd het me duidelijker waar mijn behoeftes lagen, waar ik een JA bij voelde en waar ik NEE bij voelde. Ik vertelde mijn directrice dat ik wel graag bij de Link zou willen werken. Dit is een tussenvoorziening die naast de Rebound zit, waar kinderen tussen de 12 en 17 jaar die thuis zijn komen te zitten vanwege angst en/of andere internaliserende problemen, naar toe gaan om weer vertrouwen in zichzelf en de schoolgang te krijgen. Hoe mooi is het dat ik, nadat ik eerst hoorde dat daar geen mogelijkheden lagen, ik 4 weken geleden hoorde dat ik daar 14 mei kan beginnen omdat er onverwachts toch groei is! Tot de zomervakantie betekent dit dat ik even heel druk word en duidelijke keuzes gevraagd worden. Ik maak de Rebound af, dit is (voorlopig) het laatste artikel dat ik schrijf, nieuwe coachklanten pakt Hans op en eind mei start ik in de leergang Gender(r)evolutie bij Servant Leadership Solutions en richt ik me meer op de nieuwe mogelijkheden die binnen dit bedrijf ontstaan. Ik zit in een overgangsfase waarin ik het oude achter me laat en meer ga werken vanuit een hartfocus. Het kind-in-mij is blij en ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

Maya-kalender

Het bewustzijn van de Maya’s helpt me in mijn dagelijks leven. Doordat ik me afstem op de kalender, begrijp ik beter wat er van me gevraagd wordt en waarom ik moeilijkheden mee maak. Ik verbind deze wijsheid met mijn energetische Blauwdruk waarmee ik geboren ben. Deze staat beschreven in mijn persoonlijk profiel: het ik-kompas.

De oer-eigenschap van de ‘Blauwe Aap’ is vanuit deze kalender het deel in jezelf dat hoort bij je innerlijk kind.

Hoe leef jij deze eigenschap? Herken je je in de zwakte? Dit is het serieuze, te hard werkende en snel gekwetste, boze schaduwkind. Of in de kracht? Dit is het speelse, onbevangen en relativerende lichtkind. Dit artikel is vanuit deze oer-eigenschap (Blauwe Aap) geschreven. Je hebt echter nog 19 oer-eigenschappen vanuit zowel het licht- als schaduwkind ter beschikking. Trots kan ik vertellen dat ik hier, in samenwerking met Jeaan de Bont en Niek Westendorp, een spel over heb gemaakt: het Innerlijk TzolKind Spel. Je kunt als ‘Rode Slang’ bijvoorbeeld wel aan het trainen zijn voor een halve marathon en daarvoor een schema volgen, maar misschien heeft je innerlijk kind wel hele andere behoeftes. Door een kaart te trekken en je te verbinden met de teksten vanuit zowel de lichte-als schaduwkant ontdek je waar je staat en wat je als potentie in huis hebt. Jouw emoties wijzen je daarbij de weg. Inzicht in de (onbewuste) overtuigingen waaruit je denkt (en die invloed op je emoties hebben), maakt dat ook jij een keuze krijgt. Ga je op de oude voet verder of ruim je niet-helpende overtuigingen als: ‘Ik mag er niet zijn’ op en vervang je ze door: ‘Ik mag mezelf laten zien en ben bedoeld om te stralen’? Daar waar jij je aandacht op richt, groeit!

De verwachting is dat het spel medio mei op de markt is. Nieuwsgierig of wil je meer weten over de overige producten, (Skype) coaching en trainingsmogelijkheden? Kijk op http://www.tzolkind.nl/

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.