Als je fijn wilt leven en toch nare dingen meemaakt

Elk kind verlangt ernaar zichzelf te mogen zijn. We worden allemaal met een eigen unieke kern geboren. Jouw ‘natuurlijke’ karakter wordt gevormd door je ervaringen in je leven. Jouw ziel speelt bij deze vorming ook een grote rol. Door vele levens heen heb je al verschillende ervaringen opgedaan. Die werken door in dit leven.

Worden wie je bent

Het gedachtegoed van Tzolkind gaat over het zonnekind dat jij bent. Wie je bent is geen makkelijke vraag om te beantwoorden. Met behulp van de Tzolkin (Maya-kalender) ontdekken kinderen (en hun papa’s en mama’s, ooms en tantes, juf en meesters) wie ze vanuit hun zielsessentie zijn. Vanuit de Maya-astrologie wordt dit beschreven in het IK-KOMPAS dat vanuit hun geboortedatum geschreven is.

In ons leven op aarde ervaren we door tegenstellingen: koud en warm, hoog en laag, angst en liefde, donker en licht enz. Het één kan niet zonder het andere. Vaak ervaren we eerst angst in ons leven, eenzaamheid, boosheid en verdriet. Hier hebben we allemaal mee te dealen. Tzolkind is bedoeld om je ook die andere kant te laten zien. Jij bent namelijk ook liefde, vertrouwen, geduldig, licht, uniek en humoristisch. Alles is er. Jij bent alles!

Alleen ben je dit vaak vergeten.

Dit artikel is bedoeld voor ouders, jeugdhulpverleners, kindercoaches en leerkrachten die het beste uit hun kind willen halen.

De Tzolkin

Deze kalender bestaat uit 20 zonnezegels en 13 tonen. Elk zonnezegel staat voor een archetype en kernkwaliteit. Het zijn delen van jou die jij ter beschikking hebt. Elk zonnezegel bestaat uit een voor-en achterkant, oftewel lichte-en schaduwkant. Op elk moment van je dagelijks leven kun je kiezen om te reageren vanuit de voor- of de achterkant, vanuit de kracht of de zwakte ervan. En met behulp van de 13 tonen ontdek je dat jij creatiekracht hebt en je eigen leven creëert.

Het gedachtegoed en de energie van de Tzolkin laat je ontdekken dat je leeft in eenheid. Wat je denkt en voelt van binnen, zie je in je buitenwereld. En wordt bepaald vanuit het NU.

Alleen ben je je hiervan vaak niet bewust.

Dagelijks ondersteunt deze energie vanuit de Bron je zodat jij je eigen koers kunt varen in je leven. Zodat jij mag worden wie je bent: HEEL en schitterend… jeZelf. Levend vanuit de kracht van alle 20 zonnezegels!

Nieuwetijdskinderen

In mijn werk als Kinder-en Jeugdtherapeut merk ik dat de kinderen van deze tijd snel overprikkeld raken. Ze komen met een gevoeliger bewustzijn naar onze aarde en staan nog beter in verbinding met hun ziel (of Hogere Zelf) dan wij als volwassenen. Daardoor prikken ze zo door de maskers die hun ouders dragen heen. Ze laten door middel van hun gedrag, emoties of gezondheid zien waar hun ouders nog niet vanuit hun hart leven en waar onbewuste pijnpunten liggen die geheeld mogen worden. De kinderen van deze tijd zijn ware spiegels voor hun omgeving!

Kinderen staan van nature dicht bij hun hart en gevoelsleven. Kinderen zijn van nature onderzoekend en nieuwsgierig. Ze volgen hun impulsen en leven in het moment. Wanneer een kind zin heeft in knikkeren pakt het zijn knikkers en gaat naar buiten, wanneer hij zin heeft om te kleuren, gaat hij naar binnen en pakt de kleurpotloden. Zo volgt hij, al voelend, zijn verlangen.

In hun streven naar liefde, vrede en rechtvaardigheid verliezen ze echter makkelijk zichzelf. In de jeugdhulpverlening, kindercoaching en het onderwijs wordt meer en meer holistisch gekeken. Gelukkig! Echter op het gebied van de ziel zijn nog maar weinig tot geen interventies voorhanden die wat betreft de zingeving ingezet kunnen worden bij kinderen. En dat terwijl daar de grootste behoefte van kinderen ligt: gezien en gehoord worden vanuit hun essentie!

Verwachtingen

Er komt veel op een kind af. Op school zijn er veel prikkels en (cognitieve) verwachtingen. Vanaf 4-jarige leeftijd wordt een kind al getoetst en gaat het om resultaten. Neem daarnaast de prikkels vanuit de media, internet, sport, zwem- of muziekles. Dit maakt hen moe en vol in hun hoofd. Het is veel. Heel veel voor een kind.

Door alle verwachtingen vanuit het gezin, school en de maatschappij verwijdert het kind zich van zijn eigen kern. Hij gaat zich aanpassen. Hij wil er vooral toch bij horen en niet anders zijn. Hij wil toch vooral voelen dat papa of mama hem lief vinden en dat hij er mag zijn. Zo komen er allemaal laagjes om zijn schitterende, PURE zelf. Laagjes die hem beschermen tegen afwijzing, teleurstelling of verdriet.

Vanuit het bewustzijn van de Tzolkin leert het kind leven vanuit acceptatie. Hij ontdekt dat er een groter plan is waarmee hij in verbinding staat. Hij ontdekt dat hij zijn nare gevoelens niet weg hoeft te stoppen. Dat het leven juist wil dat hij die er ook laat zijn. Hij krijgt begrip voor zijn binnenwereld. Zijn persoonlijk IK-KOMPAS ondersteunt hem daarbij.

Een kind van deze tijd pakt de energie en het bewustzijn van de Tzolkin makkelijk op. Hij leeft zoals gezegd nog veel meer dan zijn ouders in verbinding met de Bron en de eenheid. Hoe eerder je kind vanuit de kracht als geduld, respect, acceptatie en vertrouwen leeft, hoe moeitelozer zijn leven zal stromen. Hij zal ook jou helpen om bij je hart te komen en vanuit dit bewustzijn te leven. Op zijn beurt kan hij later zijn eigen kinderen dit makkelijker leren. Zo wordt het een cirkel van ervaren, spiegelen, ontvangen en doorgeven.

Onze kinderen zijn de toekomst. Jong geleerd is oud gedaan.

Wie ben je?

Het is niet eenvoudig om jezelf te zijn. Elk kind heeft bewuste ouders en/of volwassenen nodig die hem daarin ondersteunen en voorleven. Het mooie aan het gedachtegoed van de Tzolkin is dat het ook nu nog te gebruiken is. Het is oude wijsheid die in het leven van alledag toepasbaar is. De kracht van de Tzolkin zit in het verbinden van je IK-KOMPAS (je geboorte-imprint of Goddelijke blauwdruk) met de dagenergie die je, of je het nu door hebt of niet, ondersteunt. Daardoor ga je op een andere manier kijken naar de gebeurtenissen om je heen. Doordat je vanuit een andere bril kijkt (‘de eenheidsbril’), begrijp je het waarom van de situaties die je meemaakt. Vanuit bewuste aandacht krijg je de keuze om anders te reageren en om de touwtjes van je leven zelf in handen te nemen. Wanneer ouders hun kind in deze weg naar binnen voorgaan, zijn ze een positief rolmodel voor hun kind. Hun kind kan de kunst van hen afkijken en blijft daardoor beter verbonden met de bron en zichzelf. Daarnaast gaat het kind mee in hun energie.

Het gedachtegoed van de Tzolkin:

  • leert ouders zichzelf lief te hebben.
  • leert ouders vanuit overgave te leven en los te laten.
  • leert ouders dat niemand meer of minder is dan een ander.
  • helpt ouders in deze overgangstijd.
  • verbindt hoofd en hart (intuïtie) met elkaar.
  • brengt innerlijke rust en daarmee harmonie in jezelf en je gezin!

Tzolkind

Tzolkind is van deze kalender afgeleid. Tzolkind is vanuit het gedachtegoed van de Tzolkin ontstaan voor kinderen. Tzol betekent zon. Tzolkind betekent kind van de zon. Tzolkind helpt je herinneren dat je een schitterend kind bent. Dat je bedoeld bent om jezelf stralend en vol zelfvertrouwen te laten zien. We zijn allemaal een uniek zonnekind. Elke dag opnieuw zal het leven jou weer helpen in het worden van je stralende Zelf.

Tzolkind is naast kinderen, geschikt voor ouders, kindercoaches, jeugdhulpverleners en leerkrachten die een open houding hebben. Wanneer je mee gaat surfen op de energie en mogelijkheden vanuit de Tzolkin, mag je zelf ook met de billen bloot. Het is voor volwassenen die lef en moed hebben om anders te durven kijken. Die normen en waarden zoals we die in onze cultuur geleerd hebben in twijfel durven te trekken. Die ‘out of the box’ denken en doorgaan waar anderen stoppen. Zelfreflectie, een onderzoekende en nieuwsgierige houding zijn vaardigheden die hierbij horen. Naast de fysieke en mentale ontwikkeling, ontwikkelen we ons ook emotioneel en spiritueel. Lichaam en geest zijn één. Jij en je kind zijn één.

Tzolkind is voor ouders die hun eigen weg naar binnen durven gaan. Om te kunnen liefhebben, moet er innerlijk iemand thuis zijn. Om geluk te kunnen ervaren, moet je de sleutel in jezelf gevonden hebben.

In La’kech

De Maya-begroeting is: ‘In Lak’ech. Dit betekent: ‘Ik ben een andere jij’. Deze aanname brengt de vraag of jij je kind in de ogen durft te kijken en te realiseren: ‘Ik ben hij en hij is ik. Als ik hem afwijs, wijs ik ook mezelf af. En ook: wat is hij toch een leuke knul, ik ben graag bij hem.’

Ouderschap vraagt veel bewustzijn en liefdevolle aanwezigheid. Het nodigt je uit om je eigen meester te worden. Maar dan moet je wel bereid zijn om vanuit een open mind te leren.

Sandra Bolte,

Kinder-en Jeugdtherapeut

Ontwikkelaar IK-KOMPAS

Coach en trainer Hartgedragen Ouderschap

http://www.tzolkind.nl/

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *